Švajčiarska národná banka bude naďalej brániť posilneniu franku

13.09.2012 Celý región

Zürich 13. septembra (TASR) - Švajčiarska národná banka (SNB) v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby. Tiež znížila prognózu rastu domácej ekonomiky a ponechala strop na posilňovanie franku na úrovni 1,20 CHF/EUR a prisľúbila, že v prípade potreby prijme ďalšie opatrenia.

SNB uviedla, že bude naďalej brániť posilneniu franku pod 1,20 CHF/EUR, a potvrdila, že bude strážiť tento strop s "maximálnou rozhodnosťou".

Banka zároveň ponechala kľúčovú trojmesačnú Libor sadzbu v pásme 0 % až 0,25 %. Dodala, že v prípade potreby prijme ďalšie opatrenia.

Podľa SNB je frank stále nadhodnotený a brzdí ekonomickú aktivitu v krajine. Banka nepripustí jeho posilnenie pod 1,20 CHF/EUR, čo by malo výrazný vplyv na ceny aj ekonomiku. Aby udržala tento kurzový strop, SNB bude pokračovať v neobmedzenom nákupe zahraničných mien.

SNB očakáva, že spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku tento rok klesnú o 0,6 % a nie o 0,5 %. Banka revidovala prognózu pre nepriaznivé vyhliadky globálnej ekonomiky a slabé využívanie produkčných kapacít. Na budúci rok by spotrebiteľské ceny mali vzrásť o 0,2 % a v roku 2014 o 0,4 %. "To znamená, že Švajčiarsku nehrozí inflácia v dohľadnom období."

SNB tiež znížila svoju predpoveď rastu domácej ekonomiky. Podľa banky tempo rastu tento rok dosiahne 1 % a nie 1,5 %, ako očakávala v júni.

Informovali o tom Reuters a rttnews.com.
 

Vyberte región